Burun Hakkında 7 İlginç Gerçek

featured

Burun Hakkında 7 İlginç Gerçek

Burnunuzun sadece nefes alıp vermekle sınırlı kaldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Belki de daha önce hiç duymadığınız burun hakkında 7 ilginç gerçeği açıklıyoruz. Burnunuz nefes alıp vermekten daha fazla iş yapıyor. 

1. BURUN NEFES ALMANIZ İÇİN ANA YOL

Burun ve ağız, akciğerlere giren ve çıkan hava yolu görevi görür. Fakat normal solunumda burun birincil yoldur. Ağızda solunum baskın olsa bile, hava burun içinden geçmeye devam eder. Ağız daha büyük bir tüp olmasına rağmen, insanlar burun tıkanırsa rahatsız olurlar. Burun ile nefes alması gereken yeni doğanlarda, burnun nefes almadaki rolü her zaman daha önemlidir. Bu, boğulmadan nefes almaları ve boğulmamalarını sağlayan eşsiz bir özelliktir.

2. BURUN HAVAYI NEMLENDİRİYOR

Burun, nefes aldığımız havayı tolere etmeyen, akciğerlerimiz ve boğazımızdaki havayı iyileştirir. Solunan hava burun içinden geçtiğinde, konka adı verilen karmaşık çok katmanlı bir yapı ile nemlendirilir. Artık ağzınızda uzun süre nefes aldığınıza göre, boğazınızın neden kuruduğunu biliyorsunuz: Solunum havası burunda nemlendirilmiyor.

3. BURUN HAVAYI TEMİZLİYOR

Soluduğumuz hava; Oksijen ve azottan toza, kire, alerjenlere, dumana, bakterilere, virüslere ve küçük böceklere kadar her şeye sahiptir. Burun bu havayı temizlemeye yardımcı olur. Nazal dokuların yüzeyinde, kötü şeylerin çoğunu tutan kirpikler adı verilen küçük saç benzeri uzantılara sahip hücreler bulunur. Nefes aldıktan sonra kötü şeyler yavaşça yutulur ve boğaza itilir. Karnımız kötü şeyleri akciğerlerimizden daha iyi tolere eder.

4. BURNUNUZ SOLUDUĞU HAVANIN SICAKLIĞINI DENGELER

Boğazımız ve akciğerlerimiz; Kirli havayı sevmezler, çok soğuk veya çok sıcak olan havayı sevmezler. Burundan geçmek, vücut ısısına daha benzer hale getirir. Isınma ve nemlendirme etkisinin açık bir tezahürü, soğuk havaya maruz kaldığında burun akıntısıdır; Bunun nedeni, soğuk havaya maruz kaldığında burundaki nemin yoğunlaşmasıdır.

5. BURNUNUZ BİR KALKAN

Burunda, kokuları tespit eden birçok sinir hücresi vardır. Koklamak için, soluduğumuz hava, burun ile temas ettirilmeli ve böylece sinirlerle temas edebilir. Soğuk algınlığımız veya alerjimiz olduğunda, bu reseptörlerden hava almak zordur ve insanlar koku alma kabiliyetlerinin azaldığını fark ederler. Koku duyusu sadece zevk için değil; güvenlik için gerekli. Dumanı, şımarık bir yiyeceği veya bazı zehirli gazları tespit etmek için kokuya ihtiyacımız var. Koku duyularını yitirmiş insanlar bu gazlar için alarm vermeli ve ne yediklerine dikkat etmelidirler. Son olarak, koku tanımlamada önemli olabilir. Çoğu insan, karakteristik bir losyon, parfüm veya vücut kokusu yoluyla kendi kokularına yakın olanları tanımlayabilir.

6. BURUN SESİNİZİ ETKİLER

Ses boğazda üretilir, ancak bu ses aslında uğultulu bir sestir. Sesteki zenginlik, sesin burun ve boğazdaki gırtlakta nasıl işlendiği ile belirlenir. Soğuk algınlığı ve alerjisi olan bir kişide, burun sesine, hava burundan geçemediği için bu nazal rezonansın kaybı neden olur. Sinüsler ses rezonansının bir parçasıdır. Sinüsler ayrıca vücuttaki ve akciğerlerdeki nitrik oksit miktarını kontrol etmeye de yardımcı olur.

7. BURNUNUZ AŞK HAYATINIZI DA ETKİLER

Burun, koku alma sistemi aracılığıyla cinsiyet algılarımızda kritik bir rol oynamaktadır. Koku duyusu, onlara yaklaştığımızda insanların nasıl tanımlandığının önemli bir bileşenidir. Bir kişinin parfümünün karakteristik kokusu, şampuan veya sabun kokusu cinsel uyarılma için önemli olabilir. İnsan terlemesinin kokusu, beyindeki cinsel reseptörler üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Koku kaybı, azalan cinsiyet tahribatı ile ilişkilidir.

Yaygın olarak tartışılan bir başka durum da, insan cinselliği ve uyarımı ve hayvanlarda çoğalma için çok önemli olan feromonların etkisidir. Koku sistemi hakkında büyüleyici olan şey burundaki vomeronazal organdır (VNO). VNO, nazal septumun tabanında veya hemen hemen tüm hayvanlarda ağız çatısında bulunur. VNO insanlarda işlevsel değildir, ancak bazı araştırmacılar feromon ve diğer kimyasal iletişimde rol oynadığına inanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.