1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Adet Düzensizliğin Altında Yatan Hastalıklar

Adet Düzensizliğin Altında Yatan Hastalıklar

Adet Düzensizliğin Altında Yatan Hastalıklar
Adet Düzensizliğin Altında Yatan Hastalıklar

Adet Düzensizliğin Altında Yatan Hastalıklar

Adet düzensizlikleri yaşıyor ve adet sonrasında kanamalarınız hala sürüyorsa dikkat! Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dede, adet kanamalarının ve düzensizliklerinin bize ne mesaj verdiğini anlattı.

Genellikle, rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri sıklıkla birbirleriyle karıştırılır. Vajen, cinsel ilişkiye girdiğimiz bölge iken, vajenin devamındaki yer rahim ağzı (serviks) olarak adlandırılır. Rahim ağzı kanseri belirtileri (adet dışı kanama, kanama sonrası tekrar kanama, vb.), hastalığın kendisi ve türleri farklıyken, rahmin kendi kanserinin, yani rahim kanserinin tipleri ve belirtileri de daha farklı.

Rahim Kanseri Kendini Gösterir

Rahim kanseri yumurtalık kanseri gibi sinsi ve yavaş ilerleyen türden değil. Yumurtalık kanserinin aksine rahim kanseri kendisini bir şekilde ortaya çıktığını gösteriyor. Kadınların yüzde 70’i de zaten vajinal kanama şikayetiyle bize başvuruyor. Özellikle menopoz sonrası kanamaların olmasının rahim kanserindeki başlıca ve önemli belirtidir. Aynı zamanda da adet dışı kanamaların olması, adet kanamalarının uzun sürmesi ve fazla kanama olması ve kadının yumurtlamalarının olmaması (anovulatuar sikluslar) gibi şikayetlerin olması önemli belirtilerin arasında yer alıyor. Örneğin polikistik over sendromu hepimizin duyduğu ve toplumda sıklıkla yaşanan bir hastalık. Yumurtalıklarda problemi olan kadınlarda, normal yumurtalıkları olan kadınlardaki gibi östrojenin beraberinde ikinci bir hormon salgılanmıyor. Bu hormonun adı da progesteron. Bunun yeterli olmamasına bağlı olarak karşılanmamış östrojenin etkisiyle rahim içinde belirgin bir tabakalaşma ve sonrasında da polip, kanser öncesi lezyon ve kansere doğru bir gidiş izliyor.

İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Adet (Regl) Ağrısına İyi Gelen Besinler

Adet Düzensizliğin Altında Yatan Hastalıklar
Adet Düzensizliğin Altında Yatan Hastalıklar

Kansızlık Yapacak Kadar Kanama Varsa Tıbbi Yardım Alın

Sadece mevsimsel etkiler değil, tekrarlayan ve kalıcı kanamalar olmadığını not etmek önemlidir. Kansızlık yaratacak kadar kanama olması bizim için çok önemli bir belirtidir. Kadının obezite, hareketsizlik, hipertansiyon, diyabet gibi sorunları varsa, bunlar bizim için risk faktörleridir. Aile öyküsü, meme, yumurtalık ve kalın bağırsak kanseri gibi hastalıklar için de bir risk faktörüdür (Lynch sendromu Tip 2). Rahim kanserinde genetik bir eğilim vardır. Bu hasta grubu daha yakından izlenmelidir.

İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Erken Tanı İyileşme Şansını Arttırır

Erken tanı ve tarama çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü, 3 kanser taraması yapılmasını tavsiye ediyor. İlki rahim ağzı kanseri ve HPV taraması (Ulusal kanser tarama programı HPV taraması temelli), ikincisi meme kanseri mamografi, meme ultrasonu ve sonuncusu bağırsak kanseri (kolon kanseri) için önerilmektedir. Ne yazık ki, rahim kanseri için böyle bir şey yoktur. Bir kişinin risk grubu varsa (Lynch 2 sendromu), ailede transvajinal ultrasonografi ve biyopsi öyküsü gerekebilir. Erken tanı iyileşme şansını arttırır.

Rahim Kanseri Biyopsi ile Tespit Edilir

Rahim kanserini bir kan testi ile anlamak mümkün değildir. Teşhis, bu belirtileri yaşayan kadınların rahminden biyopsi alınarak yapılıyor. Doku bazında (histopatolojik olarak) tanısının konması gerekmekte. Poliklinik koşullarında yapılabilecek kadar kolay. Son derece küçük, ince, 3-4 mm’lik birbirinin içine geçmiş plastik kanüllerle hasta olan kişi daha poliklinik muayenesi sırasındayken biyopsi alınarak işlem gerçekleştirilebiliyor.

İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Adet Düzensizliği Hastalık Belirtisi Olabilir

Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dede

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü